Safariresa

Att åka på safariresa är en upplevelse som du bär med dig resten av ditt liv. Det är ett unikt sätt att uppleva exotiska djur i sin rätta miljö samtidigt som du får uppleva ett nytt, främmande land och dess natur på plats.

 

Det vanligaste är att safariresorna är 5 - 7 dagar långa. De brukar gå till tre eller fyra olika nationalparker så man får möjlighet att se så många djur som möjligt och får se olika slags natur. Resorna inkluderar i stort sett allt som behövs, allt från boende, mat och transport till guide, chaufför och entréavgifter. Vissa resor leds av engelskspråkiga lokala guider medan andra resor har med en svensk eller skandinavisk reseledare. Under en safariresa kan du få se lejon, elefanter, geparder, noshörningar, leoparder, giraffer, buffel, antiloper, apor samt en mängd andra djur. Alla nationalparkerna har också ett mycket rikt växt- och fågelliv. Det lever en mängd olika stammar i Afrika och Massajstammen är den mest kända av dem. Under en safariresa är det troligt att du kommer att se och träffa massajer som lever av boskapsskötsel och kankse till och med får uppleva ett besök i deras by.

 

Privat Safariresa

På en privat safariresa reser du i ett privat sällskap, t ex tillsammans med familjen eller en grupp vänner. Ert sällskap utgör hela gruppen och reser oberoende av andra grupper och resenärer. Ni färdas och djurskådar i ett eget safarifordon tillsammans med en guidechaufför, som kör fordonet och guidar på engelska.

 

Safariparkerna

Afrikas djurliv finns för det mesta i olika parker, dels nationalparker och dels viltreservat. Några av de bästa parkerna i Afrika är Serengeti National Park i Tanzania, Masai Mara National Reserve i Kenya och Kruger Park i Sydafrika. Parkernas storlek varierar från bara ett par kvadratkilometer till drygt 50 000 km2. Inne i parkerna och även mellan parkerna reser man i safarifordon och det finns såväl öppna som täckta fordon, beroende på var du befinner dig. Det finns också safaris som arrangeras till fots. Undvik april och maj, då årets mest nederbördsrika regnperiod infaller. Regn kan väntas också i november, men i måttligare mängder.

 

Boende och mat

Under en safariresa bor man vanligast i lodger och tältcamper. Det finns allt från små tältcamper till stora hotellkomplexlodger som har över hundra rum med pool, barer, restauranger mm. Standarden varierar därför mycket från enkel till lyxig. Skillnaden mellan en lodge och en tältcamp är att i en lodge bor man i ett rum eller i en bungalow och i en tältcamp bor man i stora tält. På lodgen eller i campen har du din bas under din vistelse. Därifrån utgår du på din bilsafari eller safari till fots. Safariturerna kan vara under några timmar eller flera dagar och sedan återkommer du till lodgen eller campen igen. Oftast ingår helpension under din vistelse.