Berlin.

Berlin är en stad som väcker många minnen av det moderna Europas historia. 1900-talets alla dramatiska händelser påminner en hela tiden vart man än vänder sig. Genom museer, monument och historiskt betydelsefulla byggnader kan man beundra Berlins förflutna, både det goda och det onda.

Att besöka Berlin är en upplevelse man knappast kommer att glömma. Det är en hektisk, sofistikerad stad som bevittnat extrema känsloyttringar. Ända sedan Berlin blev Tysklands huvudstad första gången har den fått respekt för sin styrka. Folk har beundrat dess kultur och visat avsky för Hitlers tyrrani. Folk har också visat medkänsla under efterkrigstides frihetskamp och rädlsa under det kalla krigets dagar. Berlin har blivit en symbol för de enorma förändringar som ägt rum under det förra seklet i Europas västra och östra delar.

Det finns många symboler i Berlin som väcker olika känslor. Schloss Charlottenburg och de monumentl ängs Unter den Linden påminner om det preussiska arvet. Brandenburger Tor står för stadens återerövrade enhet. Riksdagshuset påminner om det förenade Tysklands återgång till parlamentarisk demokrati. Den gigantiska Olympiastadion däremot påminner om Hitlers diktatur.

När Berlinmuren revs och två självständiga städer slogs samman ledde till en kulturell rikedom och mångfald. I Berlin idag finns det nämligen tre operahus, tre större symfoniorkestrar och två nationalmuseer. Så med andra ord kan faktiskt Berlin vara stolt över sin nyvunna konstnärliga livskraft. Det är åtminstone något som lockar otroligt många besökare varje år.


Trots alla nya byggnader, allt stål, betong och allt glas är Berlin ändå Europas grönaste storstad. Mer än 40 % av stadens yta består av parker, skogar, sjöar och floder.

Berlin med tåg.

Res till Berlin över en weekend. Res bekvämt och miljövänligt med tåg, en resa där även själen följer med i takt med resan, en resa där man hinner läsa en bok och samtala med sina medresenärer. 

Berlin för grupper.

Berlin är idealiskt som resmål för grupper; det är kort flyg eller tåg, finns mycket att göra, har en intressant historia, god mat mm. För förslag på gruppreseprogram, klicka här (info inom kort).