Zanzibar

Under 1800-talet var Zanzibar en viktig handelsplats för kryddor, guld, elfenben och slavar. De som gjorde sig rika på handeln byggde tjusiga hus med korallfasader och sirligt snidade, tunga trädörrar. Swahilikulturen – med influenser från afrikansk bantukultur, arabländerna, Persien, Europa och Indien – finns kvar både i arkitekturen och maten.

 

Dofterna blandas i luften: curry, nejlika och kokosmjölk. Och från moskén hörs böneutrop. För bara tjugo år sedan fanns ingen turism på Zanzibar. Försörjningen byggde på fiske och odlingar. Kryddplantagen är fortfarande en viktig inkomstkälla, om än i allt större utsträckning som turistattraktion. Fisket lockar entusiaster från hela världen, och på restaurangernas menyer finns den färska fångsten, kryddad med säsongens smaker.

 

Stränderna, framför allt i norr och väster, kvalar ofta in som några av världens vackraste. I Paje, på västkusten, sträcker den kritvita stranden ut sig som en milsvid remsa mellan vajande kokosnötspalmer och mintgrönt hav. När det är ebb kan man ta med sig snorkeln och gå ut till reven, eller plocka alger som torkas och används i matlagningen.

 

Historia

1698 koloniserades ön av sultanatet Oman. Kryddplantager anläggs och ön blir ett centrum för handel med bland annat slavar. I slutet av 1800-talet erövras ön av Tyskland och blir en del av Tyska Östafrika. 1890 byts styret och ön blir ett brittiskt protektorat. 1963 blir Zanzibar självständigt från Storbritannien, och blir en konstitutionell monarki. Men bara ett år senare störtas Zanzibars sultan. Ön förenas med Tanganyika och unionen Tanzania bildas.

 

Ta sig runt

Daladala är namnet på de för Zanzibar typiska, ibland utsmyckade, flakbussarna som trafikerar ön dagtid. Det är billigt, bara ett par kronor för en kortare resa och upp till en tia för en timmes resa, vilket motsvarar västra och östra sidan av ön. Men var beredd att trängas och svettas, här finns ingen gräns för hur många som får plats.


Det går även att boka en »shared bus«, en minibuss, genom hotellen. Då kostar det runt 40 kronor att ta sig tvärs över ön. Taxi finns i Stone Town. Bestäm alltid pris innan du åker. Färden mellan flygplatsen och stan kostar ungefär 60 kronor.

 

Sevärdheter

Segla med en dhow. Hissa segel och testa det gamla swahilisättet att färdas på vattnet, med eller utan fiskespö och snorkel i bagaget.


Stone Town. Den världsarvsskyddade stenstaden är ett virrvarr av vitkalkade fasader och snidade, tunga dörrar. Vill du inte drunkna i mängden av butiker som säljer hantverk och souvenirer kan du alltid sticka in i en någon liten gränd. Gäller bara att hitta ut igen.


Åk på kryddtur. Vik en eftermiddag åt spiskummin, muskot, gurkmeja och peppar, och få reda på varför kryddnejlikan är något av det viktigaste Zanzibar har. Lukta, smaka och lär på någon av de organiserade turerna.


Hälsa på hos aporna. Gå på guidad vandring i Jozani Forest, med mangroveträsk och bevarad regnskog. Håll särskilt utkik efter de sällsynta röda colobusaporna, som är unika för ön.


Gå i Freddie Mercurys fotspår. Den legendariske Queensångaren föddes i Stone Town 1946. Flera hus gör anspråk på att vara hans barndomshem. Vill du frossa i bilder och memorabilia, gå till Mercury's Restaurant, vid stranden mellan Forodhani Gardens och hamnen.

 

Prison Island. Gör en dagsutflykt till Prison Island (Changuu). Ön ligger endast 30 minuters båtfärd utanför Stone Town. Det är en gammal fängelseö där man förr placerade slavar. Numera bebos ön bara av jättesköldpaddor som är en gåva från Seychellerna på 1800 talet. Två av sköldpaddorna har levt på ön ända sedan de blev inplanterade för 150 år sedan.

 

Mat

Fisk och skaldjur är inte oväntat vanliga ingredienser i maten på Zanzibar, som trots sitt rykte som »kryddornas ö« inte är övermäktigt stark – men absolut smakfull. Förutom alla kryddor som odlas används kokosmjölk flitigt.


Pilau är en risrätt med kött och kryddor som är typisk för ön. Under en kväll i Forodhani Gardens i Stone Town finns också möjlighet att prova lite av allt som grillas under bar himmel.


Zanzibar är muslimskt, men där turisterna finns säljs förstås alkohol, ofta de vanliga ölsorterna från fastlandet: Safari, Kilimanjaro och Tusker.