Krugerparken

Krugerparken är nog Sydafrikas bästa nationalpark vad gäller safari och är naturligtvid ett måste för dig som turist. Parken grundades år 1898 av den dåvarande sydafrikanske presidenten Paul Kruger. Han ville skydda djuren från den hänsynslösa jakt och exploatering som de utsattes för vid den här tiden. Resultatet blev en fantastisk park som idag har en yta på nästan 2 miljoner hektar och är oöverträffad när det gäller mångfald och djur och växter. I parken hittar du 336 trädarter, 49 fiskarter, 34 amfibiearter, 114 reptilarter, 507 fågelarter och 147 däggdjursarter. Naturligtvis finns The Big Five dvs lejon, noshörning, elefant, buffel och leopard representerade här. Ni har även chans att se en mängd andra djur.

Timbavati Game Reserve.

Timbavati Private Nature Reserve är att privat naturreservat som angränsar till Krugerparken. Timbavati består av drygt 53 000 hektar privatägd mark, dock finns det inga stängsel mellan Krugerparken och Timbavati vilket gör att djuren kan vandra fritt mellan dessa reservat.

 

En fördel med Timbavati, jämfört med många andra naturreservat, är att i Timbavati tillåts safarilodgerna att köra sina fordon off-road vilket gör att man kommer mycket nära inpå djuren. I Timbavati är det även tillåtet att gå på promenader i bushen tillsammans med en game ranger. Timbavati anses av många som en av de bästa platserna i Sydafrika för safari.

Kariega Game Lodge.

Mycket uppskattat, prisvärt och malariafritt reservat nära Garden Route. Cirka 1,5 timmes (140 km) bilresa öster om Port Elisabeth. Lodgen har restaurang och bar samt rymliga och trivsamma rum (chalets) med fantastiska vyer. Alla rum har luftkonditionering, dusch, toalett, minibar och telefon. Varje övernattning inkluderar helpension samt två guidade safaris i öppna jeepar.

 

Två av anläggningens fyra lodger är:

River Lodge: På stranden till Bushmans River ligger den 5-stjärniga lodge bestående av tio topputrustade sviter. Lodgen erbjuder exklusivitet, bekvämlighet och spektakulära vyer förutom de underbara möjligheterna till safaris. Grädden på moset är de utmärkta fiskemöjligheterna.

 

Ukhozi Lodge: Lyxig lodge som tar emot tjugo gäster i tio topputrustade sviter, alla med egen pool och panoramautsikt från den privata altanen. Lodgen kännetecknas av unik afrikansk atmosfär. Utsökta middagar serveras utomhus runt en öppen eld. Minimiålder 10 år.

Shamwari Private Game Reserve.

Shamwari är malariafritt och den sydligast belägna av de privata safariområdena. Det 20 hektar stora området ligger utmed Bushmans River mellan Port Elizabeth och Grahamstown, och blir en naturlig förlängning av den berömda kuststräckan Garden Route. Shamwari har fått ett flertal internationella priser för sitt arbete med att bevara och skydda av de vilda djuren. Här finns fem olika inkvarteringsmöjligheter. Vi har valt: Riverdene Lodge Erbjuder bekvämt och trevligt boende i de nio rummen. Riverdene Lodge är en nyare del i reservatet som tar 18 personer. Du bor i lyxiga rum med de flesta faciliteter. Restaurang, bar och en vacker pool finns att koppla av i efter dagens safaris. Här krävs att man bor minst två nätter.

Idube Private Game Reserve.

Sex timmars körning från Johannesburg hittar du Idube, en liten, exklusiv (max 20 personer) lodge belägen i underbara Sabi Sands Game Reserve i Krügerparken. Den familjeägda lodgen ligger lugnt belägen i skuggan av höga träd och med utsikt över ett vattenhål dit djuren kommer för att dricka. Precis utanför ligger den snåriga vildskogen där du kan hitta "Big Five" och inte mindre än 300 olika fågelarter. Efter en spännande safari i solnedgången intas middagen utomhus i " boman" i skenet från den sprakande brasan under stjärnorna.

Madikwe Game Reserve.

Madikwe Game Reserve är ett berömt och mycket välskött viltreservat nära gränsen till Botswana. Här finns alla "big five": elefant, leopard, buffel, noshörning och lejon. Och dessutom massor av andra djur. Ofta kommer djuren ända fram till vattenhålet vid lodgen. Reservatet är också ett eldorado för fågelintresserade. Madikwe är fritt från malaria, alltså ett alternativ för dem som av någon anledning inte vill ta malariaprofylax eller som reser med barn. Man bör inte ta barn under fem års ålder till malariaområden. Till Madikwe reser man på mindre än fyra timmar med bil från Johannesburg. Vi ordnar transport för dem som inte vill köra själv. Det går även direktflyg varje dag. Vi samarbetar med flera safarilodger i Madikwe.

Safarilodger i Madikwe

Addo Elephant National Park.

Addo Elephant national park vid Eastern Cape är Sydafrikas tredje största nationalpark med ett stort antal elefanter (över 400 st). Parken har dock även resten av "The Big Five". Addo ligger i Östra Kap provinsen strax norr om Port Elizabeth och slutet på Garden Route. Detta är ett malariafritt område och passar därför speciellt bra för familjer.

 

Det finns gott om olika ställen att övernatta. Ett alternativ är att boka in sig på något av parkens boende i form av stugor, eller ta in på något av flera privata Safari Lodge som öppnat i området. Man kan köra runt själv i parken men för att få en mer genuin safariupplevelse rekommenderas att man åker på en arrangerad game drive med en av parkens egna rangers i deras öppna jeepar. En game drive tar oftast ca 3 timmar. Det finns dessutom flera trevliga Bed & Breakfast och Guesthouses utanför parken.
 

Väljer man att bo på en Safari lodge, har lodgen oftast egen privat mark med sina egna djur och då brukar det ingå boende med helpension och två game drives per dag. Ett par av dessa lodge har även öppet för allmänheten att boka in sig för sk "Day Safari". Detta är antingen en morgonsafari med lunch efteråt eller en eftermiddags/kvälls-safari inklusive middag. Populärast är nog kvällssafarin eftersom chansen att se kattdjuren är större då de är mer aktiva på kvällen.