Introduktion till Sydafrika –

Kapstaden, Winelands, Garden Route och safari

Ett programförslag som passar bra för det första besöket i landet. Resan går rakt söder ut utan tidsskillnad och blir smidig med bra flygförbindelse med KLM från Linköping. Programmet rymmer de flesta av de populära besöksmålen med stor variation i innehållet inom en begränsad geografi. Resan börjar i Kapstaden och avslutas i Port Elizabeth, med många upplevelser längs vägen. Samtidigt finns det andrum och tid att bara koppla av och smälta intrycken längs resan.

 

Många väljer att hyra bil och köra själva, Sydafrika har mycket bra vägar. Det är vänstertrafik så att välja en automatväxlad bil kan underlätta. I det här programförslaget ingår däremot privat transfer med chaufför/guide längs hela sträckan och priset är beräknat på ett sällskap på minst sex personer. Boende på guest house av god klass och fina utflykter ingår samt förstås också en safariupplevelse, med chans att se "big five", på malariafria Kariega Game Reserve.


Sydafrika går att besöka året om. Pris i programförslaget baseras på resa under november till mars, södra halvklotets sommar, då priserna ligger lite högre än under vintern. Från juni till november är det lämpligt att resa om man vill se val. Under jul och även påsk gäller högsäsongspriser och resan bör bokas i god tid.

 

Förslag flygresa från Linköping med KLM:

KL1178 Linköping-Amsterdam 06.05-08.00

KL 597 Amsterdam-Kapstaden 09.25-21.45

KL3772 Port Elizabeth –Johannesburg 18.05-19.40

KL 592 Johannesburg-Amsterdam 23.59-10.15 (följande dag)

KL1179 Amsterdam-Linköping 14.45-16.30

Dag 1

Avresa från Linköping kl 06.05, transfer i Amsterdam.

Ankomst Kapstaden kl 21.45.

Transferguide möter upp och tar er till ert guest house/alt hotell

Övernattning på Welgelegen Guest House

 

Dag 2

Frukost och därefter blir ni upphämtade för en omfattande orienteringstur. Först en tur upp på Taffelberget med linbanan, vagnen roterar 360° längs färden för en optimal panoramavy. Väl uppe en kort promenad för att avnjuta naturen. Därefter väntar en sightseeing över Kapstaden som även inkluderar ett besök på Castle of Good Hope och stopp i Malay–kvarteren.

Stopp för lunch på egen bekostnad. Efter lunchen ett besök i Kirstenbosch botaniska trädgård och sen eftermiddag återresa till ert guesthouse.

Övernattning på Welgelegen Guest House

Dag 3

Efter frukost avfärd från ert guesthouse för en tur längs natursköna atlantkusten genom förstäderna Sea Point, Bantry Bay and Clifton. Stopp för att fotografera "de tolv apostlarna" och fortsätter sedan resan mot fiskebyn Hout Bay. Här följer en båttur ut mot kolonin av pälssälar på Duiker Island.

 

Ni åker även genom det spektakulära bergspasset Chapmans Peak. Under färden mot Cape Point kan vi skåda den klippiga kustlinjen och den unika fynbos-vegetation med sitt unika fågelliv. Andra djur som kan dyka upp närmare Cape Point är Cape Mountain Zebra, Bontebok, struts och babian. Cape Point är den sydligaste punkten på Kap-halvön och i naturskydds-

området finns även Godahoppsudden. Ta er upp till fyren, till fots eller med bergbanan och upplev känslan av att ha hittat världens ände! Lunch på egen bekostnad – er guide ger restaurangförslag!

 

Ni vänder sedan norrut på Kaphalvöns östsida. Den lilla staden Simonstown är en välbevarad historisk hamnstad som för mer än 150 år sedan var en huvudbas för den brittiska flottan och är även idag flottbas. Här besöker ni den kända pingvinkolonin i Boulders Beach.

 

Ni passerar ännu ett imponerande bergspass - Boyes Drive och ser ut över fiskehamnen Kalk Bay och förstäderna St James och Muizenberg. Åter till ert guesthouse.

Övernattning på Welgelegen Guest House

 

Dag 4

En dag på egen hand i Kapstaden. Kanske ni passar på att besöka Robben Island och District Six Museum för en inblick i apartheid-årens historia.

Övernattning på Welgelegen Guest House

Dag 5

Frukost och utcheckning. Er resa går nu vidare mot vinområdena Stellenbosch, Paarl och Franschhoek. Turen inkluderar besök hos de större producenterna och vinprovning av högkvalitativa och ofta prisbelönta viner. Därutöver kan turen utformas efter era önskemål och preferenser.

Lunch på egen bekostnad,er guide tar er med till någon av de mer spektaklära och prisade restaurangerna i området.

Vinområdena utgör ett fantastiskt vackert landskap med många natur – och kultursevärdheter som er guide visar er.

 

Några höjdpunkter:

* Stellenbosch med trädkantade gator, historisk arkitektur, uteserveringar och bra shopping.

* Franschhoek i en dalgång omgiven av ändlösa bergsvyer. Det franska arvet lägger tyngdpunkten på maten!

* Paarl – the pearl of the Cape – här har språket Afrikaans sitt ursprung, manifesterat med Taal –monumentet.

* Cape-dutch arkitekturen

Övernattning på Rusthuiz Guest House, Stellenbosch

Dag 6

Frukost på ert guesthouse och en dag att smälta intrycken, ta det lugnt vid poolen och uforska Stellenbosch.

Övernattning på Rusthuiz Guest House, Stellenbosch

 

Dag 7

Frukost och utcheckning. Er chaufför möter upp och resan går vidare längs Route 62 och Oudtshoorn.

Längs vägen gör ni ett stopp på Robertson Wineries där ni kan sträcka på benen och ta en lättare lunch. (Lunch på egen bekostnad.) A nkomst till Oudtshoorn sen eftermiddag.

Övernattning på Thorntree Country House, Oudtshoorn

 

Dag 8

Efter frukost och utcheckning bjuder dagen på besök på en strutsfarm innan resan fortsätter ner mot Knysna.

Övernattning på Lairds Lodge Country Estate, Garden Route

Dag 9

Frukost på er lodge och sedan följer en dag fylld av djur- och naturupplevelser! Idag besöker ni Knysna Featherbed Reserve, Monkey Land och Birds of Eden.

 

Featherbed nature reserve

Naturreservat beläget på den västra udden vid sundet utanför Knysna. Området är tillgängligt endast via färja. Ett "tåg" tar besökarna uppför berget och sedan följer en guidad vandring ner igen med magnifika utsiktsblickar. Väl nere finns en god lunchbuffet – eller varför inte beställa in ostron! Knysna är välkänt för sina ostronodlingar i lagunen utanför staden.

 

Monkeyland Primate reserve /Birds of Eden

Tillsammans med guide vandrar vi i reservatets lummig skogsmiljö och får träffa och veta mer om flera olika arter av primater. Djuren rör sig lika fritt i reservatet som besökarna! Birds of Eden är en fågeloas med fritt flygande fåglar i olika typer av miljöer. Här finns idag äver 200 olika arter, alla fascinerande på sitt sätt. Vandring med guide gör upplevelsen mycket intressant.

Övernattning på Lairds Lodge Country Estate, Garden Route

 

Dag 10

Tidig frukost och utcheckning. Ni reser vidare österut mot Kariega Game Reserve. Ni ankommer lagom till en sen lunch och det är dags att ta farväl av er guide. Kariega Game Reserve är ett privat, familjeägt viltreservat som omfattar 9000 hektar. Naturmiljön är fantastisk och här finns gott om djur och stor artmångfald som även inkluderar "the Big Five" – lejon, elefant, noshörning, leopard och buffel. Efter lunch och incheckning gör ni er klara för er första game drive! På kvällen middag på lodgen.

Övernattning på Kariega Game Reserve Ukhozi Lodge

Dag 11

En dag på Ukhozi Lodge:

06.00 Avfärd för en tidig game drive eller kanske en flodtur.

10.00 Åter på lodgen för en något sen, men desto godare frukost/brunch..

11.00 Ta en promenad, paddla kanot, simma i poolen eller bara koppla av.

14.30 Eftermiddagsmåltid severas.

16.00 Avfärd för game drive.

19.30 Åter på lodgen serveras kvällens middag.

Övernattning på Kariega Game Reserve Ukhozi Lodge

 

Dag 12

En tidig game drive följt av frukost innan det är dags att checka ut. Transfer till Port Elizabeth, ankomst flygplatsen ca kl 12.00. Vi säger tack för den här gången och på återseende till Sydafrika!

Följande hotell och guest house ingår i programförslaget:

Welgelegen Guest House, Gardens

6 Stephen Street, Kapstaden

www.welgelegen.co.za 

 

Smakfullt inrett guesthouse inrymt i två Victorianska villor och omsorgfullt renoverat. Welgelegen är lugnt beläget i Gardens, vid Taffelbergets fot med Kloof Street och Long Street runt hörnet där ni hittar folkliv och restauranger. Detta guesthouse har en bar/lounge och en liten swimmingpool. Rummen har WiFi, luftkonditionering, TV och DVD-spelare.

 

The Commodore Hotel

Portwood Rd/Portswood Square, V & A Waterfront, Kapstaden

www.thecommodore.co.za

 

The Commodore är ett bra alternativ om man föredrar att bo vid V&A Waterfront. (Se pristillägg nedan.)

 

Perfekt centralt läge vid V&A Waterfront, som både är en aktiv hamn och Kapstaden största besöksmål på samma gång. Här finns shopping, restauranger, nöjen och härlig atmosfär. Hotellet har bl a trädgård, spa och utomhuspool att koppla av i efter dagens intryck.

 

Rusthuiz Guest House

13 Piet Retief Street, Stellenbosch

www.rusthuiz.co.za

 

Beläget i Stellenbosch, ca 600 meter från stadskärnan med restauranger och affärer. Hotellet omges av en vacker trädgård i viktoriansk stil och erbjuder smakfull miljö och sydafrikansk gästfrihet.

 

Lounge och pool finns. Rusthuiz har endast sju rum vilket ger en intim atmosfär. Alla rum är individuellt inredda, några har balkong. Rummen är utrustade med luftkonditionering, reception, hårtork, säkerhetsbox på rummet, TV. Lugna omgivningar.

 

Thorntree Country House

Cango Caves Road , R328 (North), Oudtshoorn

www.thethorntree.co.za

 

The Thorntree Country House är beläget strax norr om Oudshoorn nära Cango Caves. Familjedrivet hotell som bl.a. erbjuder behaglig miljö, bra restaurang och två swimmingpooler varav en med saltvatten. Rummen har luftkonditionering, TV, värdeförvaring och minbar.

Lairds Lodge Country Estate,
Garden Route & Route 62

N2 National Road, 8kms from Plettenberg Bay, Harkerville

www.lairdslodge.co.za

 

Hotelegendom i Cape Dutch-stil med utblick över bergen och vidsträck land. Högklassigt boende i lugna omgivningar och ett bra läge mellan Knysna och Plettenberg. Bra restaurang med skaldjur och vilt som specialitet. Hotellet har även avskild bar, swimmingpool och en cognag – och cigarrlounge. Rum med bl a luftkonditionering, hårtork.

Kariega Game Reserve Ukhozi Lodge

Kariega Game Reserve, Kenton-on-Sea

www.kariega.co.za/lodges/3-ukhozi-lodge

 

Ukhozi Lodge tar emot 20 gäster i tio sviter inrymda i timmerstugor med afrikanskinspirerad inrednng. Varje stuga har privat däck med en egen liten sk "plunge pool" och panoramautsikt. Stora badrum och lufkonditionering. Lodgen har också en swimmingpool. Mycket bra mat och fantastiska omgivningar. Safari med mycket djur. Malariafritt.

 

Pris

 

Från ca 30 00.-/person vid resa i grupp om minst sex deltagare.

(Pris beräknat på resa november/januari- mars. Platstillgång vid bokningstillfälle kan påverka priset.)

 

I priset ingår

- Samtliga flygresor enligt program 

- Privata transporter och chaufför/guide enligt program

- 4 nätter på Welgelegen Guest House, del i superior dubbelrum/ inkl frukost

- 2 nätter på Rusthuiz Guest House, del i dubbelrum/ inkl frukost

- 1 natt på Thorntree Country House, del i dubbelrum/ inkl frukost

- 2 nätter på Lairds Lodge Country Estate, del i dubbelrum/ inkl frukost

- 2 nätter på Kariega Game Reserve Ukhozi Lodge Luxury Suite / full pension:

  övernattning del i dubbelrum, 4 gamedrives, flodtur, helpension, te/kaffe, lokala drycker: öl, vin

 

Tillägg vid val av The Commodore Hotel, Waterfront, 4400.-

 

Betalas på plats

Måltider som ej är specificerade i programmet

Entré: Table Mountain (linbana), Kirstenbosch Gardens, Monkey Land & Birds Of Eden

3 vinprovningar, besök på strutsfarm, Featherbed Nature Reserve (båttur samt lunch)

Dricks

 

 

Klimatkompensation?

Som kund kan du hjälpa till att kompensera de utsläpp som flygresan orsakar. Vi samarbetar med TricoronaGreen och hjälper dig att räkna ut vad er resa kostar att klimatkompensera. Utsläppen neutraliseras på så vis genom olika projekt eller investering i energibesparande teknik. Ni får sedan som kund ett intyg från Tricorona på att ni har klimatkompenserat er resa. Flygresan i detta förslag kostar ca 1500.-/person att kompensera.