Gdansk

Gdansk (Gdańsk) är en populär turistort i norra Polen. Det är en historisk stad som är belägen vid Östersjön och därmed även en hamnstad. Staden är en symbol för den polska frihetskampen med Solidaritet i färskt minne. Idag blommar turismen och allt fler turister reser till Gdansk varje år. 

Idag är städerna Gdansk, Sopot och Gdynia ihopbyggda och många gör en kombinerad stadsrundtur till dessa tre städer.

Det finns många bra restauranger i Gdansk och de flesta ligger i närheten av den långa kanalen i centrala Gdansk.

När man reser till Gdansk ska man antingen bo inne i centrala Gdansk eller ute vid kusten, i Sopot. Under sommarmånaderna juni - augusti är det trevligast att bo i Sopot. 

Ett måste är att besöka den stora tegelstenskyrkan Mariakyrkan och ta de ca 400 trapporna upp i tornet. Därifrån har man en fantastisk utsikt över hela Gdansk.

I slutet av 70-talet och början av 80-talet spelade Lech Walesa en stor roll. Idag kan du se och läsa om hela befrielsehändelsen på Solidaritetsmuséet som ligger på promenadavstånd från hotellen.

Utanför Gdansk

Det finns flera trevliga utfärder att göra när man befinner sig i Gdansk. Ett måste är att besöka den medeltida borgen Malbork som ligger ca 1 timme från Gdansk. Borgen förstördes under 2:a världskriget men har sedan dess återuppbyggts.

Ett annat utflyktsmål är koncentrationslägret i Stutthof, som du också når på ca 1 timme. Koncentrationslägret är uppbyggt som ett museum och man gör en rundvandring med guide eller på egen hand. Det är en skakande upplevelse men givetvis också nyttigt att se, för att påminna att det aldrig får ske igen!

Kanske vill du passa på att ta en cykeltur längs havet. Du börjar då inne i centrala Gdansk och avslutar med en lunch i Sopot, en tur på ca 1,5 mil!