Namibia.

Namibia är ett av Afrikas vackraste länder som ligger i sydvästra Afrika, med kust mot Atlanten och gräns till Angola, Zambia, Botswana och Sydafrika. Landet har väldiga vidder och dramatisk natur. Det rika djurlivet och vackra landskapet är något som drar hit folk från hela världen.

 

Då stora delar av Namibia är ett mycket torrt land, så kan man i de nordöstra delarna i Capriviregionen finna ett betydligt grönare område. Naturen kan sammanfattas som torr, karg, öde och mycket vacker. Landet är en sorts gränsområde mellan det Afrika som vi känner till från alla naturfilmer och öken. Det består av enorma områden med savann eller woodland samt sand- och stenöknar.

 

I landet råder ökenklimat, vilket innebär att det är varmt och torrt i stort sätt hela året runt. Namibia har 300 soldagar om året, men temperaturerna och nederbörden varierar mycket mellan olika delar av landet och mellan årstiderna. Nederbörden är i stort sätt mycket gles och oberäknelig, vilket medför till långvariga torrperioder runt om i landet.

Snabbfakta Namibia.

Huvudstad: Windhoek
Statsskick: Republik
Storlek: 825 418 km²
Befolkning: ca 2 108 miljoner (2009), 35 % i städer
Folkgrupper: Ovambo 51%, kavango 10%, herero 8%, damara 7%, nama 5%, vita 5%, caprivier 4%, san 3%, Rehoboth-baster 2%, tswana 1% och övriga 4%
Språk: Engelska är ett officiellt språk. Det finns även 28 andra traditionella lokal språk runt om i landet.
Religion: De flesta av befolkningen är kristna 80–90 %, traditionella afrikanska religioner 10–20 % och omkring 3 % är islam.
Valuta
: Namibisk dollar (NAD)