Mauritius.

Mauritius är själva sinnebilden för ett tropiskt paradis. En turkosblå lagun omgiven av en kritvit sandstrand med svajande palmer är den första syn som möter dig. Ön ligger i Indiska oceanen söder om ekvatorn och har en yta på knappt 1800 km2. Den upptäcktes av araberna och koloniserades senare av portugiser, holländare, fransmän och engelsmän. Afrikaner, indier och kineser fördes till ön som slavar, vilket lett till att Mauritius idag är ett multietniskt, mångkulturellt samhälle med ett färgstarkt kulturliv och en spännande gastronomi. På menyerna hittar man exotiska rätter hämtade både från det kinesiska, det indiska och det kreolska köket. Även fransmännen har med sitt raffinerade gourmetkök satt sina tydliga spår på öns gastronomi.


Paradislika stränder sträcker sig runt hela ön med kritvit sand och kristalltklart varmt vatten. Lavastenar bryter av stränderna på sina platser vilket skapar den typiska mauritiska kustlinjen.

Maten, och vinerna, som ofta är importerade från Sydafrika eller Australien, är av första klass. Smaksensationerna i maten är en sammansättning av indiska, kinesiska och europeiska kryddor. Njut särskilt av rätter med det bästa från havet. Det finns även ett stort urval av tropiska frukter. Mauritius är speciellt känd för en ananassort som är liten, söt och saftig.

Mauritius är en grön ö med en dramatisk natur, fantastiska vita stränder omgivna av ett färgsprakande korallrev och azurblått hav. Mauritius har blivit en populär destination. Ön lockar inte bara  till romantiska parresor utan dykning, snorkling, djuphavsfiske och golfbanor håller världsklass.

För den som vill vara lite mer aktiv på semestern finns vackra nationalparker och vandringsleder att upptäcka.Landet bjuder på en mångkulturell mix, där hinduer, buddister, muslimer och kristna tillsammans skapar ett av Afrikas mest stabila länder.

Ramas Mauritis

Mauritius ligger mig varmt om hjärtat kanske mest för att jag har en stor del av min släkt där men också för att det är en fantastisk ö. Nio gånger har jag varit där och varje gång upptäcker jag något nytt. Mauritius är en liten ö med varierande natur och miljö.

I norr  ligger Grand Baie den största turistorten på ön och här är enligt mig stränderna som bäst. Östra sidan är minst utvecklad men har också några fina pärlor som Blue Bay, en skyddad marinpark med ett fantastiskt undervattensliv, Belle Mare Mauritius längsta strand och ön Ile Aux Cerfs med sina vita stränder som är hämtat från ett vykort.

Södra sidan  är  mer vilt och otämjt och här saknas bitvis korallreven. Ibland piskar havet upp riktigt höga vågor som slår in mot stränderna. Denna del av ön bjuder på mystik och skönhet. Väl värt ett besök är Gris Gris, Mauritius sydligaste udde med branta klippor och vita stränder.  Härifrån kan man åka den fantastiska kustvägen som slingrar sig mellan bergen och havet upp till västra sidan. Detta är en av mina egna favoriter.

På västra sidan ligger Tamarin, ett litet sömnigt samhälle söder om turistorten Flic en Flac. Här njuter jag av lugnet, stranden La Preneuse, de vackra solnedgångarna och några få men riktigt bra restauranger.   
 

Rama och Max på Mauritius 2016

Missa inte
Port Louis—Öns härligt bullriga huvudstad.Vid vattnet ligger shoppingcentret Caudan Waterfront med restauranger och caféer.

Mauritius Botanical Garden – En vacker botanisk trädgård 12 km nordost om Port Louis.
Aventure du sucre – Ett fabriksmuseum om sockrets betydelse för ön. Här kan man få provsmaka olika romsorter. Museet ligger 13 km från Port Louis.

Catamarantur – Väljer man norr åker man ut och snorklar, gör stopp på olika vackra öar med kritvita stränder. Väljer man väster snorklar man och har man tur får man se delfiner och simma tillsammans med dem.

Black River Gorges - Mauritius berömda och mycket vackra nationalpark som ligger på en platå  centralt på ön.

Le Morne Brabant—Mauritius ikoniska berg som är med på UNESCOs världsarvslista. Berget är 556 m högt  och nu kan man vandra hela vägen upp till toppen. Upp till toppen tog jag mig i höstas och lön för mödan får man i form av en oslagbar  utsikt över land och hav.
 

Rama på toppen av Le Morne Brabant

Snabbfakta Mauritius.

Folkmängd: 1,2 miljoner

Huvudstad: Port Louis

Yta: 1865 km

Statsskick: Republik

Religion: Hinduism, protestantism, buddism, islam

Valuta: 1 rupie = 100 sou (MUR)

Tidsskillnad: + 2 sommartid, + 3 vintertid

Landsnummer: 23

Språk: Franska, engelska, mauritiansk kreol

Sveriges konsulat:  Consulate of Sweden, Taylor Smith Group, Old Quay D Road, Port Louis. Tel: +23 206 320