Guatemala.

Guatemala  är en av de färgstarkaste staterna i Centralamerika. Här finns gammal indiankultur kvar över hela landet. Med sina mäktiga bergslandskap, sina kaffeskogar och sin djungel, är det också det legendariska, mytomspunna mayafolkets kärnrike. Här hittar du det imponerande palats- och tempelområdet Tikal i norra Guatemala. Tempel som är som tagna från en Indiana Jonesfilm, där 50 000 indianer levde!

 

Här hittar du också den lilla staden Chichicastenango, som är en av Centralamerikas mer ryktbara magiska platser. Den är känd för sin indianmarknad och magins närvaro gör sig påmind i form av den svartkonst som du öppet kan se praktiseras i och utanför kyrkan Santo Tomás.

 

En av världens vackraste sjöar sägs vara Atitlán, där orten Panajachel ligger. En storslagen natur, en sjö med klarblått vatten och de tre vulkanerna Atitlán, San Pedro och Tolimán, gör så att det blir en vuklansjö som verkligen är en klass för sig!

 

Antigua - en gång i tiden huvudstad i Guatemala. Namnet betyder egentligen "Gamla Guatemala". Trots flera mycket förödande jordbävningar övergavs aldrig Antigua helt och staden är idag ett levande kolonialt monument.

Snabbfakta Guatemala.

Folkmängd: 12,9 miljoner invånare.

Huvudstad: Guatemala City (cirka 1,6 miljoner invånare).

Språk: Spanska, men det talas också 23 andra språk; 21 olika mayaspråk samt Garifuna och Xinca.

Klimat: Regntiden är från juni till augusti. Vid kusten är klimatet tropiskt och i bergen är det subtropiskt med svala, ibland kalla nätter.

Religion: Katolicism och protestantism blandat med traditionell religion.

Tid: 7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

El: 110 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon: Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta: Quetzal. US dollar förekommer.

Kreditkort: Accepteras allmänt. Uttagsautomater finns.

Dricks: Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal, chaufförer samt lokala guider.

Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Vid resor till djungeln rekommenderas malariaprofylax. Hör med vaccinationscentral.
Visum: Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.