Pass och visum

Det åligger dig själv som resenär att kontrollera att ditt pass är giltigt. Namnet i ditt pass måste överensstämma med namnet i flygbokningen. Många länder kräver att passet gäller minst 6 månader längre än planerat hemresedatum samt att det inte får vara sprucket. Vissa länder kräver också att det ska finnas ett visst antal ostämplade sidor i passet, bl a Sydafrika och Tanzania.

 

Svenska medborgare behöver visum för resa till bl a Vietnam, Egypten, Indien, Indonesien, Kenya, Tanzania, Zimbabwe, Australien och Kuba. Hör med oss så hjälper vi till med det. För resor till Dubai, Jordanien, Libanon, Laos, Kambodja och Sri Lanka sker viseringen vid ankomst.

 

För USA krävs från och med den 26 oktober 2004 att du innehar ett maskinläsbart pass för att kunna resa utan visum. Det röda EU-passet Sverige utfärdar idag är maskinläsbart. Om passet inte är maskinläsbart måste resenären skaffa visum för att komma in i USA. Resenärer som reser med pass från övriga länder uppmanas att själva noga kontrollera om visum behövs för att resa till ett visst land eller ej.

Fler och fler länder inför nu även att man ska söka inresetillstånd eller visum via nätet, t ex Sri Lanka, Kenya och Kanada.

Gå in på vår samarbetspartners sida nedan för att läsa vad som gäller för respektive land.
Visumservice
 

Nya inreseregler till Sydafrika för barn under 18 år från 2015-06-01

Barn under 18 år som ska resa till Sydafrika måste förutom pass kunna uppvisa ett s.k. ”Unabridged Birth Certificate”, dvs en fullständig födelseattest, med uppgifter om vilka som är föräldrar till barnet. Den svenska motsvarigheten till en fullständig födelseattest är ett så kallat "Personbevis 120 med alla relationer” (= med utökad information om barnets föräldrar). Det kan beställas från Skatteverket, tel: 0771-567 567 (ej via nätet) och måste vara på engelska, samt ska vara stämplat och underskrivet av Skatteverket.

Reser ett barn under 18 år med endast ett av sina föräldrar till Sydafrika behövs en bestyrkt fullmakt av den andre föräldern. Dokumentationen ska vara på engelska. Dessa nya bestämmelser är en säkerhetsåtgärd för att förhindra trafficking och kidnappning av barn.